Voćne sadnice – ARONIJA

250,00 RSD

Opis

Aronija ili Sibirska borovnica – ovaj drugi naziv je dobila po tome što nam stiže iz Sibira, I veoma dobro podnosi niske temperature, čak do -45˚C. To je bobičasto voće tamno plave boje koje u poslednje vreme postaje sve popularnije i kod nas, i to ne bez razloga. Plodovi aronije su najveći antioksidansi. Plod aronije je malo oporijeg ukusa nego borovnica.

Aronija je žbunasta biljka. Može se razmnožavati na više načina: korišćenjem mladica, semena, kalemljenjem. Najuspešniji način je svakako korišćenje mladica. Mladice se uzimaju iz postojećih grmova koji radjaju, i gaje u rasadniku još jednu do dve godine, i postaju spremne da se zasade na otvorenom. Aronija voli zemljište bogato mineralima kalcijum, gvoždje, magnezijum. Ako je zemljište posnije, listovi biljke žute i opadaju. Aronija ne zahteva previše hemijskog tretiranja.

Plodovi i lišće aronije se podjednako koriste za lekovite svrhe. List se suši i pakuje kao čaj. Od plodova se prave sokovi, sirupi, osvežavajuća pića (ne)alkoholna. Plodovi dobro podnose transport i skladištenje.

Scroll