Voćne sadnice - dunja

Dunja je veliki probirač zemljišta. Najbolje uspeva na propustljivim, ocednim, rastresitim, plodnim i dubokim zemljištima. Isuviše krečna zemljišta sa preko 5% kreča su nepogodna za dunju, jer na takvim zemljištima pati od hloroze. Dunji takođe ne odgovaraju suviše vlažna i hladna, zaslanjena i zabarena zemljišta. Dunja dobro podnosi sušu. Prevelika vlažnost vazduha negativno utiče na kvalitet plodova. Koren dunje je žiličast većim delom se razvija u gornjem sloju zemljišta do dubine od 30cm.

Voćne sadnice dunje - Šampion

Sadnice dunja šampion

Voćne sadnice dunje, sorte ”Šampion” je poreklom iz SAD. Plodovi su krupni (300-400g), kruškastog oblika, limun žute boje pokožice. Meso ploda je umereno sočno, slatako nakiselo, mirišljavo. Pogodna je za potrošnju kao stono voće i za sve vidove prerade. Rađa redovno i obilno. Oprašuje je leskovačka dunja. Sazreva u oktobru.

Voćne sadnice dunje - Leskovačka

Sadnice dunja leskovačka

Voćne sadnice dunje, sorte ”Leskovačka” je domaćeg porekla. Ovo je sorta krupnog ploda 300-500g), jabučastog oblika, glatke pokožice, bez malja, mirišljavi, zlatno žute boje. Meso ploda je bele boje, čvrsto, sočno i aromatično, slatkonakiselog ukusa. Meso čvrsto, sočno, slatkokiselog ukusa, prijatne, vrlo izražene arome. Smatra se jednom od najkvalitetnijih sorti dunja.Delimično je samooplodna, oprašuje je vranjska dunja. Može da se čuva u običnim skladištima do januara. Odlična je za razne vidove prerade (sok, slatko, džem, rakija...). Sazreva u prvoj polovini oktobra.

Voćne sadnice dunje - Vranjska

Sadnice dunja vranjska

Voćne sadnice dunje, sorte ”Vranjska” je domaćeg porekla. Vranjska dunja poznata je i kao Dunjac. Sazreva u oktobru. Plodovi ove sorte dunje su vrlo krupni 500+g. Pokožica je maljava, zlatnožute boje. Meso ploda je čvrsto, slatko nakiselog ukusa. Sadrži dosta kamenih ćelija i brzo menja boju pa nije baš pogodno za preradu i sokove. Ovo je vrlo rodna i dugovečna sorta, samooplodna. Odličan je oprašivač samobesplodnim i delimično samooplodnim sortama dunje.

Scroll