Voćne sadnice - breskva

Voćne sadnice breskve su listopadne drvenaste koštičave voćke toplijih krajeva. Može da se gaji svuda gde uspeva vinova loza.Breskva je osetljiva na nedostatak mikroelemenata u zemljištu, a pogotovo na nedostatak gvožđa na koji reaguje pojavom hloroze (žutilo i odumiranje lišća), što je prisutan problem u mnogim breskvicima. Prorode rano, obilno rađaju tako da već u trećoj godini sadnice voća pokrivaju troškove proizvodnje i počinje donositi dobit. Sadnice voća u zavisnosti od uslova gajenja, nege, osetljivosti sorte,breskva u proseku živi oko 13, a ponekad i 20 godina. Za podlogu se koristi vinogradarska breskva. U našim krajevima breskva se može jesti od početka juna pa do kraja septembra. U nekim krajevima je poznata pod nazivom persijska šljiva. Postoji preko 2.000 vrsta breskve nastalih ukrštanjem, obično je okruglastog oblika, obrasla dlačicama, crvenkastožute boje, ali sve vrste sadrže dosta vode (80 do 90%) i mnogo korisnih supstanci, a niskokalorične su.

Voćne sadnice breskva - Spring Tajm

Voćne sadnice breskva springtajm

Voćne sadnice breskve, sorte”Spring tajm” je poreklom iz Kanade.Sazreva veoma rano. Daje srednje obilan plod, meso je belo, meko, dobre arome I zadovoljavajućeg kvaliteta. Koštica se ne odvaja od mesa. Vreme zrenja krajem juna.

Voćne sadnice breskva - Spring Gold

Voćne sadnice breskve spring gold

Voćne sadnice breskve, sorte ”Spring gold” poreklom je iz SAD. Plod je sitan do srednje krupan, okruglog oblika i sa ponekad naglašenom bradavicom. Pokožica je žuta, prekrivena jakim crvenilom, meso je žuto, čvrsto i sočno. Dospeva u drugoj polovini juna. Drvo je bujno i zahteva proređivanje ploda. Daje srednje do visoke prinose. Koštica se ne odvaja od mesa. Ovo je jedna od boljih sorti u odnosu na ostale rane sorte. Dobro podnosi transport. Još uvek je prisutna u komercijalnoj proizvodnji.

Voćne sadnice breskva - Spring Krest

Sadnice voća breskve springkrest

Voćne sadnice breskve, sorte ”Spring krest” poreklom je iz SAD. Stablo je bujno, samooplodna je, veoma otporna na niske temperature. Visoke je produktivnosti, okruglog simetričnog oblika, prosečna težina ploda je 120g. Meso ploda je žute boje, srednje čvrsto, dobrog kvaliteta, koštica se potpuno ili delimično odvaja u punoj zrelosti, dobro podnosi transport. Vreme zrenja druga polovina juna.

Voćne sadnice breskva - Rojal Gem

Voćna sadnica bresve sorte Royal Gem

Voćne sadnice breskve, sorte ”Royal Gem” poreklom je iz Italije. Stablo je umerene bujnosti, samooplodna je sorta, radja redovno i obilno. Plodovi su srednje krupni do krupni,a meso uz košticu je crvenkasto i delimično se odvaja. Meso je žuto, crvenih nijansi uz kožicu, čvrsto, topljivo, sočno, vrlo aromatično, slatko-kiselog ukusa. Spada u srednje rane sorte sa potpuno obojenim crvenim plodovima. Vreme zrenja polovina jula.

Voćne sadnice breskva - Kardinal

Sadnice voća breskva kardinal

Voćne sadnice breskve, sorte”Kardinal”poreklom je iz SAD. Sazreva početkom avgusta. Plod je srednje krupan do krupan, pokožica je žućkasta, obojena crvenom bojom u vidu sitnih i isprekidanih pruga po celom plodu. Meso žuto protkano slabim crvenim vlaknima, sočno, finog ukusa. Koštica se delimično odvaja od mesa.

Voćne sadnice breskva - Diksired

Voćne sadnice breskve diksired

Voćne sadnice breskve, sorte ”Diksired” poreklom je iz SAD. Vreme zrenja je krajem prve polovine jula meseca. Plod je srednje krupan, loptastog oblika, osnovna boja je narandžasta sa crvenilom koje prekriva skoro ceo plod, meso je žuto, čvrsto, kvalitetno, prijatnog ukusa. Odlična je za transport. Iako je ovo stara sorta, svojim osobinama zaslužuje da se i dalje komercijalno gaji.

Voćne sadnice breskva - Red Heven

Voćne sadnice breskve redheven

Voćne sadnice breskve, sorte ”Red heven” poreklom je iz SAD. Plod srednje krupan do krupan, loptast, vrlo čvrst, narandžastožute boje, prekrivena crvenilom na više od 50% površine. Meso je žuto, čvrsto, sočno, crveno kraj koštice. Koštica se odvaja od mesa kad sazri. Vreme zrenja je početkom avgusta.

Voćne sadnice breskva - Maja

Rasadnik voćnih sadnica breskva maja

Voćne sadnice breskve, sorte ”Maja” poreklom je iz Srbije .Plodovi su krupni (190g), okruglog oblika. Boja pokožice je žuta prekrivena do dve trećine površine lepom zagasitom crvenom bojom. Meso je žuto, vrlo kvalitetno i prijatnog ukusa, lako se odvaja od koštice. Odlična za upotrebu u svežem stanju i pogodna za preradu. Vreme zrenja prva polovina jula.

Voćne sadnice breskva - Krest Heven

Rasadnik voćnih sadnica breskve krest heven

Voćne sadnice breskve, sorte ”Krest heven” poreklom je iz SAD. Najbolje uspeva kada se sadi u kombinaciji sa drugim sortama. Plod je okruglog oblika, krupan, čvrst, atraktivnog izgleda. Koštica se odvaja od mesa. Meso je crvene boje oko koštice. Pokožica je žuta,srednje maljavosti a sa sunčane strane prekrivena intenzivnim crvenilom. Uopšte, ovo je sorta sa plodovima dobrog ukusa i kvaliteta. Srednje je otporna na bakterioznu pegavost lista. Vreme zrenja početkom septembra.

Voćne sadnice breskva - Haleova pozna

Sadnice voća breskva haleova pozna

Voćne sadnice breskve, sorte ”Haleova pozna” poreklom je iz SAD. Dozreva krajem avgusta, početkom septembra. Plod krupan (150-250g) okruglast, desertnog kvaliteta. Osetljiva na mrazeve, kovrdžavost lišća, moniliju. Potreban je oprašivač. Umerene je bujnosti, ali redovno i obilno rađa. Cveta kasno. Meso je žuto, čvrsto, sočno i prijatnog ukusa. pokožica je crvenkasta.

Voćne sadnice breskva - Royal Jim

//rasadnikcolic.com/wp-content/uploads/2017/11/Royal-Jim-breskva.jpg

Voćne sadnice breskve, sorte ”Royal  Jim” poreklom je iz SAD. Spada u kasne sorte,dozreva polovinom septembra ( 40 dana posle Red Hevena ). Plod je jako krupan (200-300gr.),okruglog oblika. Redovno rađa i ima visok prinos. Pokožica je žuta, 100% prekrivena crvenom bojom. Meso je žuto, hrskavo, aromatično i sočno. Slatko-nakiselog je ukusa.

Voćne sadnice breskva - Vinogradarska breskva

Voćna sadnica Vinogradarska breska

Voćne sadnice breskve, sorte ”Vinogradarska breskva” je spontani sejanac. Naziv "Vinogradarska breskva" je dobila po tome što su je poljoprivrednici tradicionalno sadili u svojim vinogradima. Otporna je na kovrdžavost lista i ostale bolesti breskve, može se gajiti u organskoj proizvodnji. Plod je sitniji, slatkog ukusa, sa blagim osećajem gorčine. Plod je pogodan za pravljenje džemova i kompota od breskve. Kod nas postoje crvena i bela vinogradarska breskva. Crvena je sa crvenom pokožicom takođe i crvenim mesom. Kod bele je pokožica bledožuta isto takvo i meso. Vreme zrenja je obično od polovine avgusta do početka septembra.

Scroll