Voćne sadnice - jabuka

Za sadnice jabuka su najbolja plodna, umereno vlažna i duboka zemljišta, osunčana i promajna mesta, bez jakih, suvih i hladnih vetrova pogotovu u vreme cvetanja. Ako su voćne sadnice jabuka u nekoj zaseni obojenost plodova i kvalitet neće biti zadovoljavajući. Za uspešan rast jabuka kao i za njenu produktivnost u rađanju važne su obilne padavine u zimskom periodu, kao i dovoljna količina padavina u vegetaciji osim u periodu cvetanja kada padavine nisu pogodne zbog moguće zaraze čadjavom krastavošću.
Jabuka teže podnosi jake letnje vrućine, dok je na zimske mrazeve u osnovi otporna. Osetljiva je na slane i pozne prolećne mrazeve u kretanju vegetacije, a posebno u periodu cvetanja što može značajno da utiče na rod. Voćne sadnice jabuka spadaju u jako rentabilne voćne sadnice.
Rasadnik “Čolić” ima veliki izbor voćnih sadnica jabuka.

Voćne sadnice jabuka - Prima

Voćna sadnica jabuke Prima

Sadnice voća jabuke, sorte “Prima” su poreklom iz SAD. Za podlogu se koristi M9 i M26.
Bere se u drugoj polovini avgusta. Plod je srednje krupan, meso ploda je žućkasto, dosta čvrsto i sočno.
Pokožica ploda sadnica jabuka – PRIMA je svetlocrvena I prekriva 60-80% površine ploda, osnovna boja je zeleno – žuta.

Voćne sadnice jabuka - Gala "Fendeka"

//rasadnikcolic.com/wp-content/uploads/2017/11/Gala-Fendeka.jpg

Sadnice voća jabuke, sorte Gala "Fendeka” su poreklom iz Južnog Tirola. Za podlogu se koristi M9 i M26.
Bere se polovinom avgusta. Plod je srednje krupan, meso ploda je slatko, aromatično, hrskavo i sočno.
Pokožica ploda sadnica jabuka Gala "Fendeka" je jarko crvena i pokriva gotovo ukupnu površinu ploda. Gala "Fendeka" poprima crvenu boju veoma rano (polovina jula). Obojenost plodova je ujednačena.

Voćne sadnice jabuka - Zlatni Delišes

Rasadnik voćnih sadnica jabuke zlatni delišes

Voćne sadnice jabuke, sorte “Zlatni delišes” su poreklom iz SAD. Za podlogu se koristi M9 i MM106.
Sazreva u drugoj polovini septembra. Plod je zelenožut pomalo smeđ, a pokožica tanka I glatka.Čuvanjem u skladištu poprima zlatnožutu boju, kiselkasto-slatkog je ukusa. Dobro podnosi zimske i pozne mrazeve. Rađa obilno. Plod je srednje krupan do krupan.

Voćne sadnice jabuka - Crveni Delišes

Voćne sadnice jabuka crveni delišes

Voćne sadnice jabuke, sorte “Crveni delišes” su poreklom iz SAD. Za podlogu se koristi M9 i MM106.
Sazreva u drugoj polovini septembra. Plodovi krupni, izduženo-zarubljeno kupasti, u potpunosti prekriveni tamnije crvenom bojom, atraktivnog izgleda. Meso ploda je čvrsto, sočno, slatko, prijatnog ukusa. Plod je krupan.

Voćne sadnice jabuka - Greni Smit

Rasadnik voća jabuka greni smit

Voćne sadnice jabuke, sorte “Greni Smit” su poreklom iz Australije. Za podlogu se koristi M9 i MM106. Bere se drugoj polovini oktobra. Relativno je otporan prema poznim mrazevima.Plod je krupan, loptast, velike specifične mase. Pokožica ploda je zelena, debela i čvrsta, stajanjem postaje voštana. Meso ploda je beličasto, čvrsto, vrlo sočno, dosta kiselo.

Voćne sadnice jabuka - Jonagold

Sadnice voća jabuke jonagold

Voćne sadnice jabuke, sorte “Jonagold” su poreklom iz SAD. Za podlogu se koristi M9 i MM106. Sazreva u drugoj polovini septembra. Plod je prugastocrvene boje, meso ploda je vrlo sočno, aromatično, slatko-nakiselo i veoma kvalitetno. U hladnjačama se može čuvati do kraja maja. Plod je krupan do vrlo krupan privlačnog izgleda.

Voćne sadnice jabuka - Red Čif

//rasadnikcolic.com/wp-content/uploads/2017/11/rasadnik-voca-jabuke-red-cif.jpg

Voćne sadnice jabuke, sorte “Red Čif” su poreklom iz SAD. Za podlogu se koristi M9 i MM106.
Sazreva u drugoj polovini septembra. Zvonastog je oblika, slabije bujnosti, ali ima visoku rodnost.
Plod je srednje veličine, osnovne zelene boje prekrivene tamnocrvenom na oko 97 % površine. Ukus je nestandardan zbog niskog udela šećera, može se skladištiti do proleća.

Voćne sadnice jabuka - Ajdared

Voćne sadnice jabuke ajdared

Voćne sadnice jabuke, sorte “Ajdared” su poreklom iz SAD. Za podlogu se koristi M9 i MM106.Sazreva u prvoj polovini oktobra . Hrskavo, bledožuto meso je sočno, fine, nežne teksture, slatko - kiselkastog ukusa i nenametljive arome. Plod je krupan, delimično spljošten, temeljne žuckastozelene boje, umereno ili potpuno prekriveni crvenilom, dugo se čuva u skladištu.Odlična je jabuka za potrošnju u svežem stanju, za voćne salate, kuvanje i pečenje.

Voćne sadnice jabuka - Melrouz

Sadnice voća jabuke melrouz

Voćne sadnice jabuke, sorte “Melrouz” su poreklom iz SAD. Za podlogu se koristi M9 i M26.Sazreva u prvoj polovini oktobra . Veoma dobro i redovno rađa. Plod je krupan I konično okruglastog oblika. Meso ploda je bledožuto, čvrsto, sočno i blago aromatično. Pokožica je debela, osnovna žutozelena boja prekrivena je crvenom. Relativno je otporna na krastavost i pepelnicu. Može se čuvati 6 meseci nakon berbe.

Voćne sadnice jabuka - Gloster

Sadnice voća jabuke gloster

Voćne sadnice jabuke, sorte “Gloster” su poreklom iz Nemačke. Za podlogu se koristi M9 i M26.
Sazreva sredinom oktobra . Dosta je otporan prema mrazevima.Plod je s krupan do vrlo krupan, zarubljeno kupastog oblika. Veći deo površine ploda je prekriven crvenilom. Meso ploda je bledožuto, sočno, slatko do blagonakiselo, slabo aromatično.

Voćne sadnice jabuka - Kožara

Voćne sadnice jabuka kožara

Voćne sadnice jabuke, sorte “Kožara” ili “Crveni boskop”su poreklom iz Nemačke. Za podlogu se koristi MM106. Sazreva u drugoj polovini oktobra. Plod je krupan, loptast. Meso je bledožuto, čvrsto, sočno, vinastonakiselo.

Voćne sadnice jabuka - Mucu

Rasadnik voća jabuke mucu

Voćne sadnice jabuke, sorte “Mucu” su poreklom iz Japana. Za podlogu se koristi M9 i M26. Bere se drugoj polovini septembra. Plod je krupan i okruglast, sličan zlatnom delišesu. Pokožica je žutozelena, čvrsta, sočna, sitno zrnasta, slatka sa posebno izraženom aromom. Meso ploda je čvršće i grublje nego kod zlatnog delišesa. U hladnjači se može čuvati jako dobro i do 7 meseci.

Voćne sadnice jabuka - Fudži

Sadnice voća jabuke fudži

Voćne sadnice jabuke, sorte “Fudži” su poreklom iz Japana. Za podlogu se koristi M9. Bere se u drugoj polovini oktobra. Plodovi su jednake veličine, veliki, hrskavi, sočni, aromatičnog ukusa, sa visokim udelom šećera. Zelenožućkaste su boje, na sunčanoj strani crvenkaste. Meso ploda je vrlo čvrsto,sočno i dobrog ukusa.

Voćne sadnice jabuka - Budimka

//rasadnikcolic.com/wp-content/uploads/2017/11/sadnice-voca-jabuke-budimka.jpg

Voćne sadnice jabuke, sorte “Budimka” je domaćeg porekla. Za podlogu se koristi MM106. Bere se u drugoj polovini oktobra. Otporna je prema zimskim i poznim mrazevima.Meso ploda je beličasto, čvrsto, slatko do blagonakiselo. Plod je srednje krupan.

Voćne sadnice jabuka - Florina

Voćna sadnica jabuka Florina

Voćne sadnice jabuke, sorte “Florina” je nastala u Francuskoj. Za podlogu se koristi M9 i M26. Ova sorta je otporna na mnoge bolesti (pepelnicu, krastavost...).
Pogodna je za organsku proizvodnju jabuka.
Plod je krupan, meso ploda je debelo, čvrsto i krto, slatkog je ukusa sa karakteristikom blage kiselosti. Pokožica je bledožuta prekrivena tamnocrvenom bojom.

Vreme zrenje je polovinom oktobra i može se čuvati do kraja marta.

Voćne sadnice jabuka - kOLAČARA

Voćna sadnica jabuka Kolačara

Voćne sadnice jabuke, sorte "Kolačara" je nepoznatog porekla.Kao podloga se može koristiti jabuka M9, M26 i MM106. Plod je pljosnatog oblika, srednje krupnoće, zelenožute boje prekriven crvenim prugama. Meso je belo, jače nakiselo, pogodno za dijabetičare. Otporna je prema zimskim mrazevima. Sazreva polovinom oktobra a može se čuvati do aprila.

 

Voćne sadnice jabuka - šumatovka

Voćna sadnica jabuka Šumatovka

Voćne sadnice jabuke, sorte "Šumatovka" je stara domaća sorta. Kao podloga se može koristiti jabuka M9, M26 i MM106. Sazreva  krajem oktobra i može da se čuva do maja. Plod je sitniji (oko 60 grama) i ujednačen,obilno rađa.Pokožica deblja nego kod novijih sorti jabuka, sjajna, zelenožuta i skoro potpuno prekrivena tamnocrvenom bojom. Meso ploda je bele boje, tvrdo, sočno i slatko-nakiselo. Otporna je na bolesti.

 

Scroll