Voćne sadnice - lešnik

Voćne sadnice leske (lešnika) su veoma korisne voćke, čije su plodovi ljudi koristili u ishrani od davnina. Posle oraha ubrajaju se u najznačajnije jezgrasto voće. Dobro radjaju i na skromnijim zemljištima a njihov plod je veoma zastupljen u industriji. Ima jako dobru cenu pa je zbog toga kod nas dosta zastupljen. Za podlogu se koristi izdanak i mečija leska.

Voćne sadnice lešnik - Tonda Djentile Dele Lange

Voćne sadnice leska tonda djentile dele lange

Voćne sadnice lešnika, sorte ” Tonda Đentile dele Lange” je poreklom iz Italije. Vreme zrenja sredinom avgusta. Žbun je srednje bujan. Rodna je sorta lešnika. Plod je krupan, loptastog oblika. Plod lako ispada iz omotača. U grozdu se nalaze najčešce 2 do 4 ploda. Ljuska je tanka.

Voćne sadnice lešnik - Tonda Djentile Romana

Voćne sadnice lešnik tonda djentile romana

Voćne sadnice lešnika, sorte ” Tonda Đentile Romana” je poreklom iz Italije. Plod je krupan, loptastog oblika. Plod lako ispada iz omotača. U grozdu se nalaze najčešće 2 do 4 ploda. Ljuska je tanka. Sazreva krajem avgusta.

Voćne sadnice lešnik - Istarski dugi

Sadnice voća lešnik istarski dugi

Voćne sadnice lešnika, sorte ” Istarski dugi” je poreklom iz Istre. Kod sadnice lešnika”istarski dugi” ljuska ploda je tamno smeđa, s tamnijim prugama. Vrh ploda je prekriven sivim dlačicama, koje ponekad dopiru do njegove sredine. Šav je slabo izražen. Pokožica jezgra je tamnosmeđa i glatka. List je velik, nepravilnog okruglog oblika, bez izraženog šiljka. Sazreva krajem avgusta.

Voćne sadnice lešnik - Halski džin

Voćne sadnice leska halski džin

Voćne sadnice lešnika, sorte ” Halski džin” je poreklom iz Nemačke. Sazreva krajem avgusta, početkom septembra. Žbun je srednje bujan. Otporan je prema niskim temperaturama. Rano cveta. Plod je krupan. Plod lako ispada iz omotača. U cvasti se najčešće nalaze 3 do 4 ploda.

Voćne sadnice lešnik - Ludolfov

Voćne sadnice leska ludolf

Voćne sadnice lešnika, sorte ”Ludolfov” je poreklom iz Nemačke. Žbun je srednje bujan do bujan. Rodan je. Sadnice voća su delimično samooplodne. Voćne sadnice bolje rađaju u mešovitim zasadima. Plod je krupan, loptastog oblika. Jezgro je krupno i ukusno. Sazreva tokom avgusta.

Voćne sadnice lešnik - Enis

Sadnice voća leska enis

Voćne sadnice lešnika, sorte ” Enis” je poreklom iz SAD. Sazreva sredinom septembra. Cveta kasno, plod je veliki i ovalan. Dobra je i redovna rodnost.

Voćne sadnice lešnik - Kosford

Voćne sadnice leska kosford

Voćne sadnice lešnika, sorte ” Kosford” je poreklom iz Engleske. Sazreva srednje kasno. Žbun je vrlo bujan i razgranat. Stvara mnogo izdanaka. Cveta srednje kasno do kasno. Dosta dobro podnosi niske temperature. List je srednje veličine, često čak i sitan, obrnuto jajastog oblika. Plod srednje krupan (2,5 g), duguljast. Jezrgo je sitno do srednje krupno (1,3 g ), veoma ukusno i prženjem se veoma lako odvaja od pokožice.

Voćne sadnice lešnik - Rimski

Voćne sadnice lešnik rimski

Voćne sadnice lešnika, sorte ”Rimski” je poreklom iz Italije. Cveta i počinje vegetaciju srednje kasno, srednje bujnog je rasta. Plod je srednje krupan, okrugao, dobre je rodnosti. Vreme zrenja je polovinom avgusta.

Scroll