Voćne sadnice egzotičnog voća (kivi, japanska jabuka)

Poštovani posetioci,

U ponudi voćnog rasadnika Čolić možete naći sadni materijal egzotičnog voća:

  • Kivi.
  • Japanska jabuka (kaki).

Voćne sadnice - Kivi

Kivi najbolje uspeva na rastresitom, umereno vlažnom zemljištu. Ne pogoduje mu vlažna, suva i peskovita zemljišta.

Plodovi kivija su vema bogati vitaminom C, A, E, K i B (tiamin, niacin, B6, kolin), kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem. Kivi je južno voće koje jača imunitet, reguliše krvni pritisaku, pomaže u lečenju respiratornih obolenja,glavobolje i stresa.

Kivi ne sme da se sadi na mestima gde su česti jaki i suvi vetrovi, jer mu vetar lomi grane, a i isušuje cvetove i listove. Leti mu je potrebno dosta vlage, pa možemo da ga sadimo samo tamo gde možemo da osiguramo zalivanje. Kivi je najbolje da se sadi u jesen, mada sađenje može da se obavi i u proleće.

Kako je kivi biljka penjačica, potrebno je pre ili odmah nakon sađenja postaviti armaturu od stubova i žice. Razmak između sadnica bi trebalo da iznosi oko šest metara , a između svake biljke postavlja se jedan drveni ili betonski, odnosno metalni stub na koji se pričvršćuju pocinkovane žice prečnika 3,5 mm. Stubovi na kraju redova moraju da budu jači i dobro učvršćeni da se armatura ne bi srušila. Sadnice se obično već prve godine posle sađenja saviju i vežu uz prvu žicu.

Kivi je dvodomna biljka, odnosno postoje ženske jedinke koje daju plod i muške koje ih oprašuju. Zato na svakih pet–šest posađenih ženskih biljaka moramo da posadimo jednu mušku.

Voćne sadnice - Japanska jabuka

Japanska jabuka (latinski naziv: Diospyros kaki), drvo poreklom iz Azije, raste u tropskim i suptropskim područjima po celom svetu, u Sredozemlju, ali i na obroncima Himalaja, sve do 2.500 metara nadmorske visine.

Ova izuzetno zdrava voćka je veoma bogata vitaminom C, pa jača imunitet.

Sadrži tri grama biljnih vlakana (to je preko 10 procenta dnevnih potreba). pomaže i u snižavanju nivoa holesterola i u regulisanju varenja. Sadrži veliku koričinu fruktoze, pa se preporučuje i u ishrani onih koji imaju povišen nivo šećera u krvi.

Japanska jabuka je posebno bogata flavonoidima, a naročito kvercetinom, što je čini poželjnom namirnicom u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Zahvaljujući flavonoidima, ona štiti organizam i od štetnih uticaja radikala.

Scroll