Voćne sadnice - kruška

Kruške pripadaju porodici ruža i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i dužini skladištenja. Za uzgoj krušaka važno je odabrati prikladan proizvodni prostor. Kruška ne podnosi velike hladnoće. Tokom dubokog zimskog mirovanja može kraće vreme izdržati do –25°C, a neke sorte i do -30°C. Kruška ne podnosi visoke temperature i nisku relativnu vlagu vazduha tokom vegetacije. Uz temperaturu iznad 34°C i relativnu vlagu vazduha ispod 60% (kraj jula i tokom avgusta) dolazi do pojave paleži lišća kod većine sorti. Ova pojava može se delimično neutralisati sistemom navodnjavanja.Za intenzivan uzgoj kruške važno je osigurati dublja, dobro drenirana i teksturno lakša peskovita,ilovasta ili ilovasto peskovita zemljišta, neutralne do slabo kisele reakcije. Osim toga, kruška zahteva zemljište bogato humusom i hranljivim elementima. Naš rasadnik poseduje veoma kvalitetne sadnice krušaka.

Voćne sadnice kruška - Junska lepotica

Sadnice voća kruška junska lepotica

Voćne sadnice kruške, sorte ”Junska lepotica” je poreklom iz Italije. Sazreva krajem juna. Plod je sitan izduženo-kruškast. Kožica je glatka, žutocrvenkasta. Meso ploda je žućkaste boje, slatko, sočno i vrlo aromatično. Daje redovne prinose. Za podlogu se koristi dunja MA.

Voćne sadnice kruška - Julska šarena

Voćne sadnice kruška julska šarena

Voćne sadnice kruške, sorte ”Julska šarena” je poreklom iz Italije. Vreme zrenja je krajem jula. Plod je krupan. Voćne sadnice kruške Julska šarena daje crvenkastožućkast plod. Rano prorodi i rađa vrlo dobro. Plod je sitan izduženo-kruškast, umereno sočan, slatko-kiselkast. Za podlogu se koristi dunja MA.

Voćne sadnice kruška - Košija rana

Sadnice voća kruška košija rana

Voćne sadnice kruške, sorte ”Košija rana” je poreklom iz Italije. Vreme zrenja je sredinom jula.Plod je male i srednje veličine, zelenožute boje, meso je belo slatko-kiselkastog ukusa. Za podlogu se koristi dunja MA i dunja BA29.

Voćne sadnice kruška - Butira

Voćne sadnice kruška butira

Voćne sadnice kruške, sorte ”Butira” je poreklom iz Italije . Sazreva krajem jula i početkom avgusta meseca. Plod je pravilno kruškastog oblika, pokožica glatka, zelenkastožuta, isprskana tačkicama ,a sa sunčane strane rumena. Meso beličasto, sočno, topivo, slatko-nakiselo, aromatično i ukusno. Zbog ranijeg cvetanja pupoljci i cvetovi su osetljivi na pozne prolećne mrazeve. U svim oblastima gajenja dala je dobre rezultate. Za podlogu se koristi dunja MA i dunja BA29.

Voćne sadnice kruška - Karmen

//rasadnikcolic.com/wp-content/uploads/2017/11/KARMEN-kruška-e1583336393880.jpg

Voćne sadnice kruške, sorte ”Karmen” je poreklom iz Italije . Sadnice voća kruške “Karmen” predstavljaju jednu od najboljih novih sorti kruške. Jedna od najtraženijih i najpopularnijih sorti za sadnju velikih zasada poslednjih godina. Njeni plodovi su veoma aromatični, intenzivno crvene boje na 20-30% površine. Plodovi su veoma otporni i mogu se čuvati i do 2 meseca u hladnjačama. Sazreva u drugoj polovini jula,oko 4 nedelje pre Viljamovke. Za podlogu se koristi dunja BA29.

Voćne sadnice kruška - Santa Marija

Sadnice voća kruška santa marija

Voćne sadnice kruške, sorte ”Santa Marija” je poreklom iz Engleske. Sazreva sredinom avgusta. Rađa obilno. Plod je srednje krupan do krupan, kožica je zelenkastožuta sa izraženim crvenilom na sunčanoj strani. Meso je belo, sočno, slatko-kiselkastog ukusa, sa malo arome. Za podlogu se koristi dunja MA i dunja BA29

Voćne sadnice kruška - Lubeničarka

Voćne sadnice kruška lubeničarka

Voćne sadnice kruške, sorte ”Lubeničarka” je poreklom iz Srbije. Plod je srednje krupan i dospeva početkom avgusta. To je stara domaća sorta, otporna prema zimskim i prolećnim mrazevima i prema čađavoj krastavosti. Pokorica je tamnocrvena, meso tamnocrveno pa tako podseća na lubenicu po čemu je i ova vrsta kruške dobila ime. Ukus je slatkasto-kiseli, a sazreva oko polovine avgusta. Prinosi su redovni i obilni. Pripada grupi starijih sorti kruške. Za podlogu se koristi dunja BA29 i dunja MA.

Voćne sadnice kruška - Crvena Viljamovka

Sadnice voća kruška crvena viljamovka

Voćne sadnice kruške, sorte ”Crvena Viljamovka” je poreklom iz Engleske. Sazreva krajem avgusta i početkom septembra. Plod je srednje krupan do krupan.Ima skoro sve iste karakteristike kao Viljamovka samo što joj je boja nežno crvena. Za podlogu se koristi dunja BA29 i dunja MA.

Voćne sadnice kruška - Viljamovka

Voćne sadnice kruška viljamovka

Voćne sadnice kruške, sorte ” Viljamovka” je poreklom iz Engleske. Ima odličnu adaptivnost, rodnost i odličan kvalitet ploda, smatra se nezamenljivom sortom. Savremenom tehnologijom skladištenja njena potrošnja se može produžiti i do 5 meseci. Koristi se kao stono voće, a isto tako i za sve vrste prerade, naročito za proizvodnju rakije. Bere se u drugoj polovini avgusta. Plod je srednje krupan do krupan s neravninama na površini, temeljne zelenkaste boje koja s vremenom prelazi u zlatnožutu s laganim crvenilom na osunčanoj strani, meso je vrlo sočno, topi se u ustima, specifične muskatne arome, jako izraženog ugodnog okusa. Za podlogu se koristi dunja MA + kaludjerka, dunja BA29 i divlja kruška.

Voćne sadnice kruška - Abate Fetel

Rasadnik voćnih sadnica kruška abate fetel

Voćne sadnice kruške, sorte ”Abate Fetel” je poreklom iz Francuske. Spada među vrlo kvalitetne sorte. Plodove najviše donosi ( oko 80%) na kratkim rodnim izbojcima. Plodovi dozrevaju za berbu krajem septembra. Plod je veliki do srednje veliki, Pokorica je zelenožuta, u zrenju je slamastožuta. Meso je sočno, ukusno, osrednjeg kvaliteta.Rano prorodi i obilno rađa. Za podlogu se koristi dunja MA, dunja BA29 i divlja kruška.

Voćne sadnice kruška - Boskova bočica

Sadnice voća kruška boskova bočica

Voćne sadnice kruške, sorte ”Boskova bočica” je poreklom iz Belgije. Bere se u prvoj polovini septembra. Pogodna je za različite sisteme gajenja. Rađa veoma dobro. Plod je krupan, oblika boce. Meso ploda je žućkasto, sočno, slatko i aromatično. Za podlogu se koristi dunja MA i dunja BA29.

Voćne sadnice kruška - Kaludjerka

Voćne sadnice kruška kaludjerka

Voćne sadnice kruške, sorte ”Kaludjerka” je poreklom iz Francuske. Plod je vrlo krupan. Bere se početkom oktobra. Meso ploda je polutopivo, sa dosta kamenih ćelija. Ukus je neskladan,aroma je slabo izražena. Skladišna sposobnost je dobra, i do dva meseca se može čuvati u običnom skladištu. Za podlogu se koristi dunja MA I dunja BA29.

Voćne sadnice kruška - Japanska kruška (čojuro)

Voćna sadnica kruške Japanska kruška (Čojuro)

Voćne sadnice kruške (Japanska kruška) sorte ”Čojuro” je poreklom iz Azije. Japanska kruška je drugačijeg oblika od Evropskih sorti, izgleda kao jabuka a ima ukus kruške. Pokožica je zlatnožuta sa tamnijim tačkicama. Meso ploda je sočno,hrskavo i aromatično. Japanska kruška sorte "Čojuro" spada u lekovito voće,zato što apsorbuje otrove iz organizma, takođe ublažuje dejstvo alkohola. Dobro uspeva na našem području i obilno rađa. Sazreva početkom septembra.

Voćne sadnice kruška - Karamanka

//rasadnikcolic.com/wp-content/uploads/2017/11/KARAMANKA-kruška.jpg

Voćne sadnice kruške  sorte ”Karamanka” je stara autohtona sorta. Stablo je bujno i razgranato.  Plod je srednje krupan i malo sužen prema tankoj, dugoj i blago povijenoj peteljci. Pokožica je glatka u punoj zrelosti tamno žuta, sa sunčane strane svetlocrvene boje. Meso je bele boje, slatko kiselog ukusa. Sazreva u drugoj polovini avgusta.

Voćne sadnice kruška - Jeribasma ( Vodenac )

Voćna sadnica Jeribasma ( Vodenac )

Voćne sadnice kruške  sorte ”Jeribasma” je stara sorta poreklom iz Anadolije. Poznata je i pod nazivima vodenac, pljuskača, vodenjak, bljuzgača, što ukazuje na veliku sočnost. Stara odomaćena sorta kruške koja se kod nas gaji od davnina, a upotrebljava se u svežem stanju, ali i za sok i turšiju. Sazreva krajem septembra.

Scroll