Trešnja je listopadna drvenasta voćka koja prva radja i time je čini popularnom jer omogućuje najranije prihode od sadnica voća. Sadnice trešanja nisu veliki probirači zemljišta i uspevaju na skoro svim tipovima zemljišta.Plod trešnje je prikladan za potrošnju leti u svežem stanju ali i za zamrzavanje. Dosta su zastupljene kod nas kako u ishrani tako i u proizvodnji. Za podlogu se koristi divlja trešnja i magriva..


VOĆNE SADNICE  TREŠNJA  - LIONSKA RANA

sadnice-voca-tresnja-lionska-ranaVoćne sadnice trešnje, sorte ”Lionska rana” poreklom je iz Francuske. Delimično osetljiva na gljivična oboljenja, ne crvlja, plodovi ređe pucaju izuzev u kišnim godinama. Plod je okruglastog oblika, veliki. Meso je tamnocrvene boje, čvrsto, slatko-kiselog ukusa, aromatičnoVreme zrenja je polovinom meseca maja.


VOĆNE SADNICE  TREŠNJA  - SUVENIR

sadnice-voca-tresnje-suvenirVoćne sadnice trešnje, sorte ”Suvenir” poreklom je iz Francuske. Sazreva sredinom maja. Plod je krupan 6-7 grama, bubrežast, pokožica tamno crvena, meso čvrsto, odličnog kvaliteta.


VOĆNE SADNICE  TREŠNJA  - BURLAT

vocne-sadnice-tresnja-burlatVoćne sadnice trešnje, sorte ”Burlat” poreklom je iz Francuske. Vreme zrenja krajem maja. Plodovi su srednje krupni, tamno crvene boje, srednje čvrstog mesa koje je crvene boje.Po krupnoći kvalitetu ploda i visokoj rodnosti spada u grupu najboljih ranih sorti trešnje. Odlična stona sorta a pogodna i za preradu.


VOĆNE SADNICE  TREŠNJA  - SUNBURST

sadnice-voca-tresnja-sunburstVoćne sadnice trešnje, sorte ”Sunburst” poreklom je iz Francuske. Važe za jednu od najkvalitetnije sorte na svetu. Cveta srednje kasno, dobre je rodnosti, plod je krupan, srcolik, sjajne crvenkaste boje, meso je manje čvrsto. Samooplodna je sorta. Zahteva redovno orezivanje. Vreme zrenja je sredinom juna.


VOĆNE SADNICE  TREŠNJA  - VAN

vocne-sadnice-tresnja-vanVoćne sadnice trešnje, sorte ”Van” poreklom je iz Kanade. Plod je krupan, okruglosrcastog oblika. Pokožica je tamno crvena, meso je čvrsto, rskavičavo, slatkonakiselo, aromatično. Sazreva polovinom juna.


VOĆNE SADNICE  TREŠNJA  - STELA

sadnice-voca-tresnja-stelaVoćne sadnice trešnje, sorte ”Stela” poreklom je iz Kanade. Vreme zrenja polovinom juna. Voćka je bujna, veoma dobre plodnosti. Samooplodna je.. Plod je vrlo krupan, srcastog oblika. Pokožica je tanka, sjajna, zagasitokarmin boje. Meso je srednje čvrsto, umereno rskavo, sočno, prijatnog ukusa.


VOĆNE SADNICE  TREŠNJA  - HEDELFINGEN

vocne-sadnice-tresnja-hedelfingenVoćne sadnice trešnje, sorte ”Hedelfingen” poreklom je iz Kanade. Vreme zrenja krajem juna. Dobro podnosi hladnoću, daje veoma obilan rod i tolerantna je prema pucanju plodova. Plod je krupan, čvrst, crvene boje i veoma prijatnog ukusa. Pokožica je zagasito purpurne boje, sjajna, umereno debela. Meso je čvrsto, rskavo, sočno.


VOĆNE SADNICE  TREŠNJA  - GERMERSDORFSKA

vocne-sadnice-tresnja-germersdorfskaVoćne sadnice trešnje, sorte ”Germersdorfska” poreklom je iz Nemačke. Vreme zrenja krajem juna. Stablo je veoma bujno. Cveta obilno, ali pozno. Plod je krupan do vrlo krupan. Srcastog je oblika. Pokožica je zagasitopurpurne boje, meso je čvrsto, sočno, slatkonakiselo i veoma prijatnog ukusa


VOĆNE SADNICE  TREŠNJA  - DROGANOVA ŽUTA

vocne-sadnice-tresnje-droganova-zutaVoćne sadnice trešnje, sorte ”Droganova žuta” poreklom je iz Nemačke. Vreme zrenja krajem juna. Plod je srednje krupan, okruglasto srcastog oblika, ćilibarno žute boje. Meso je svetlo žute boje, čvrsto, hrskavo, sočno, slatko-nakiselo, sa malo gorčine u ukusu, kvalitetno. Sok je bezbojan. Koristise za uglavnom za preradu (kompoti slatko). Slabije je transportabilnosti, plodovi su osetljivi na pritiske. Osetljiva je prema pucanju pokožice pri kišovitom vremenu.

 

Sorta Podloga Vreme zrenja
Lionska rana divlja trešnja; magriva početak maja 
Suvenir divlja trešnja; magriva sredinom maja
Burlat divlja trešnja; magriva krajem maja
Sunburst divlja trešnja; magriva sredinom juna
Van divlja trešnja; magriva sredinom juna
Stela divlja trešnja; magriva sredinom juna
Hedelfingen divlja trešnja; magriva krajem juna
Germersdorfska divlja trešnja; magriva krajem juna
Droganova žuta divlja trešnja; magriva krajem juna