Voćne sadnice nektarina su listopadno drvenaste biljke koje potiču iz Kine. Nisu veliki probirači zemljišta.Plod nektarine je prikladan za potrošnju leti u svežem stanju. Rod je redovan i po pravilu obilnan. Budući da na domaćem tržištu nedostaje ovog voća, sve navedene osobine čine ovu voćku privlačnom za komercijalni uzgoj.Voćne sadnice nektarine su dosta zastupljene i kod nas kako u ishrani tako i u proizvodnji. Za podlogu se koristi vinogradarska breskva.


VOĆNE SADNICE  NEKTARINA  - KRIMSONGOLD

vocne-sadnice-nektarine-krimson-goldVoćne sadnice nektarine, sorte”Krimsongold”poreklom je iz SAD. Neophodno vreme za jarovizaciju je 750 sati. Izgleda da dobro podnosi niske temperature. Izuzetno obilno rađa, tako da je neophodno vršiti proređivanje da bi se dobili krupniji plodovi. Plod je sitan, ovalnog oblika, vrlo atraktivne crvene boje. Meso je veoma čvrsto, slatko, sočno, dobrog ukusa, žute boje. Osetljiva je na bakterioznu pegavost. Još uvek se gaji u komercijalne svrhe. Vreme zrenja je sredinom juna.


VOĆNE SADNICE  NEKTARINA  - NEKTARED-4

rasadnik-voca-nektarine-nektared-4Voćne sadnice nektarine, sorte”Nektared-4”poreklom je iz SAD. Stablo srednje obilno rađa. Plod je okruglog oblika, i gotovo je u potpunosti prekriven neprivlačnom crvenom bojom preko zelene boje pozadine. Meso je žute boje, srednje čvrsto do mekano, dobrog je kvaliteta. Koštica se delimično odvaja od mesa. Otporna je na bakteriozne pegavost.Sazreva početkom septembra.


VOĆNE SADNICE  NEKTARINA  - INDEPENDANCE

vocne-sadnice-nektarine-independenceVoćne sadnice nektarine, sorte” Independance”poreklom je iz SAD. Plod je okruglog oblika, atraktivnog izgleda. Osnovna boja pokožice je zlatna, a prelivena je tamno-crvenom bojom. Jedna je od najcjenjenijih sorti zbog specifičnog, bogatog, kiselo-slatkog ukusa. Meso je vrlo čvrsto, veoma dobre teksture i ukusa. Koštica se odvaja od mesa. Osetljiva je na bakterioznu pegavost. Komercijalno cenjena sorta. Sazreva početkom jula.


VOĆNE SADNICE  NEKTARINA  - SUN GRAND

sadnice-voca-nektarina-sungrandVoćne sadnice nektarine, sorte” Sun grand”poreklom je iz SAD. Obilno rađa, a plodovi su krupni i kvalitetni. Plod je okruglog oblika i vrlo atraktivnog izgleda. Meso je žute boje, veoma dobrog ukusa. Koštica se odvaja od mesa. Komercijalno gajena sorta. Sazreva početkom jula.


VOĆNE SADNICE  NEKTARINA  - KALDEZI 2000

sadnice-voca-nektarine-kaldezi-2000Voćne sadnice nektarine, sorte” Kaldezi 2000”poreklom je iz SAD. Nektarina vrlo krupnih ujednačenih plodova. Meso je belo, sa izraženim crvenilom oko koštice, sočno je, fine teksture, ukusa i arome. Plod je 90-100% obojen crvenom bojom. Dobro i redovno rađa. Vreme zrenja sredinom jula.


VOĆNE SADNICE  NEKTARINA  - FANTAZIJA

vocne-sadnice-nektarine-fantazijaVoćne sadnice nektarine, sorte ”Fantazija”poreklom je iz Azije. Plod srednje krupan do krupan, jajast, pokožica sjajna i većim delom prekrivena jarkocrvenom bojom. Meso narandžasto žuto, čvrsto sočno, slatkonakiselo, aromatično. Sazreva polovinom avgusta. Izrazito je bujna sorta. Dobre rodnosti, nije veliki probirač zemljišta. Osetljiva je na mrazeve. Plodovi joj dobro podnose transport. Kod nas se dosta gaji.


VOĆNE SADNICE  NEKTARINA  - MORSIANI 51

vocne-sadnice-nektarine-morsiani-51Voćne sadnice nektarine, sorte ”Morsiani 51”poreklom je iz Azije. Morsiani spada u visoko kvalitetne sorte današnjeg svetskog oplemenjivanja. Karakteristike ploda: Plod je okrugao, krupan, blago asimetričan. Obojenost je preko 80% crvena. Vreme sazrevanja je sredina avgusta.


VOĆNE SADNICE  NEKTARINA  - ORION

vocne-sadnice-nektarine-orionVoćne sadnice nektarine, sorte ”Orion” poreklom je iz Azije. Vreme zrenja je krajem jula. Plod je srednje krupan, žute boje kao osnovne, a pokožica je prekrivena 70-80% sjajnocrvenom bojom. Meso je žuto, prijatnog ukusa, odličnog kvaliteta i lako se odvaja od koštice. Odlično podnosi transport.Samooplodna sorta umerene bujnosti, visoke i redovne rodnosti.


VOĆNE SADNICE  NEKTARINA  - VENUS

vocne-sadnice-nektarine-venusVoćne sadnice nektarine, sorte ”Venus” poreklom je iz Azije. Plod je žute boje kao osnovne, a pokožica je prekrivena 70-80% sjajnocrvenom bojom. Meso je žuto, prijatnog ukusa, odličnog kvaliteta i lako se odvaja od koštice. Odlično podnosi manipulaciju i transport. Visoka i redovna rodnost.

 

Sorta Podloga Vreme zrenja
Krimsongold vinogradarska breskva sredinom juna 
Nektared 4 vinogradarska breskva počektom jula
Independance vinogradarska breskva počektom jula
Sun Grand vinogradarska breskva početkom jula 
Kaldezi 2000 vinogradarska breskva sredinom jula 
Fantazija vinogradarska breskva krajem jula 
Morsiani 51 vinogradarska breskva kraj avgusta 
Orion vinogradarska breskva kraj avgusta
Venus vinogradarska breskva kraj avgusta