Kruške pripadaju porodici ruža i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i dužini skladištenja. Za uzgoj krušaka važno je odabrati prikladan proizvodni prostor. Kruška ne podnosi velike hladnoće. Tokom dubokog zimskog mirovanja može kraće vreme izdržati do –25°C, a neke sorte i do -30°C. Kruška ne podnosi visoke temperature i nisku relativnu vlagu zraka tokom vegetacije. Uz temperaturu iznad 34°C i relativnu vlagu vazduha ispod 60% (kraj jula i tokom avgusta) dolazi do pojave paleži lišća kod većine sorte. Ova pojava može se delomično neutraliziovati sistemom navodnjavanja.Za intenzivan uzgoj kruške nužno je osigurati dublja, dobro drenirana i teksturno lakša peskovito-ilovasto ili ilovasto peskovita i ilovasta tla, neutralne do slabo kisele reakcije. Osim toga, kruška zahtijeva tlo bogato humusom i hranjivim elementima. Naš rasadnik poseduje veoma kvalitetne sadnice krušaka.


VOĆNE SADNICE  KRUŠKA  - JUNSKA LEPOTICA

sadnice-voca-kruska-junska-lepoticaVoćne sadnice kruške, sorte ”Junska lepotica” je poreklom iz Italije. Sazreva krajem juna. Plod je sitan izduženo-kruškast. Kožica je glatka, žutocrvenkasta. Meso ploda je žućkaste boje, slatko, sočno I vrlo aromatično. Daje redovne prinose. Za podlogu se koristi Dunja MA.


VOĆNE SADNICE  KRUŠKA  - JULSKA ŠARENA

vocne-sadnice-kruska-julska-sarenaVoćne sadnice kruške, sorte ”Julska šarena” je poreklom iz Italije. Vreme zrenja je krajem jula. Plod je krupan. Voćne sadnice kruške Julska šarena daje crvenkasto žućkast plod. Rano prorodi i rađa vrlo dobro. Plod je sitan izduženo-kruškast, umereno sočan, slatkokiseo. Za podlogu se koristi Dunja MA.


VOĆNE SADNICE  KRUŠKA  - KOŠIJA RANA

sadnice-voca-kruska-kosija-ranaVoćne sadnice kruške, sorte ”Košija rana” je poreklom iz Italije. Vreme zrenja je sredinom jula.Plod je male i srednje veličine, zeleno žute boje, meso je belo slatko-kiselkastog ukusa. Za podlogu se koristi Dunja MA i Dunja BA29.


VOĆNE SADNICE  KRUŠKA  - BUTIRA

vocne-sadnice-kruska-butiraVoćne sadnice kruške, sorte ”Butira” je poreklom iz Italije . Sazreva krajem jula i početkom avgusta meseca. Plod je pravilno kruškastog oblika, pokožica glatka, zelenkastožuta, isprskana tačkicama ,a sa sunčane strane rumena. Meso beličasto, sočno, topivo, slatkonakiselo, aromatično i ukusno. Zbog ranijeg cvetanja pupoljci i cvetovi su osetljivi na poznoprolećne mrazeve. U svim oblastima gajenja dala je dobre rezultate. Za podlogu se koristi DunjaMA i Dunja BA29.


VOĆNE SADNICE  KRUŠKA  - KARMEN

sadnice-voca-kruska-karmenVoćne sadnice kruške, sorte ”Karmen” je poreklom iz Italije . Sadnice voća kruške “Karmen” predstavljaju jednu od najboljih novih sorti kruške. Jedna od najtraženijih i najpopularnijih sorti za sadnju velikih zasada poslednjih godina. Njeni plodovi su veoma aromatični, intenzivno crvene boje na 20-30% površine. Plodovi su veoma otporni i mogu se čuvati i do 2 meseca u hladnjačama. Sazreva polovinom avgusta. Za podlogu se koristi BA29.


VOĆNE SADNICE  KRUŠKA  - SANTA MARIJA

sadnice-voca-kruska-santa-marijaVoćne sadnice kruške, sorte ”Santa Marija” je poreklom iz Engleske. Sazreva sredinom avgusta. Rađa obilno. Plod je srednje krupan do krupan, kožica je zelenkastožuta sa izraženim crvenilom na sunčanoj strani. Meso je belo, sočno, slatkokiselkastog ukusa, sa malo arome. Za podlogu se koristi Dunja BA29 i Dunja MA.


VOĆNE SADNICE  KRUŠKA  - LUBENIČARKA

vocne-sadnice-kruska-lubenicarkaVoćne sadnice kruške, sorte ”Lubeničarka” je poreklom iz Srbije. Plod je srednje krupan i dospeva početkom avgusta. To je stara domaća sorta, otporna prema zimskim i prolećnim mrazevima i prema čađavoj krastavosti. Pokorica tamno crvena, meso tamnocrveno pa tako podseća na lubenicu po čemu je i ova vrsta kruške dobila ime. Ukus je slatkastokiseli, a sazreva oko polovine avgusta. Prinosi su redovni i obilni. Pripada grupi starijih sorti kruške. Za podlogu se koristi Dunja BA29 i Dunja MA.


VOĆNE SADNICE  KRUŠKA  - CRVENA VILJAMOVKA

sadnice-voca-kruska-crvena-viljamovkaVoćne sadnice kruške, sorte ”Crvena Viljamovka” je poreklom iz Engleske. Sazreva krajem avgusta i početkom septembra. Plod je srednje krupan do krupan Ima skoro sve iste karakteristike kao Viljamovka samo što jooj je boja nežno crvena. Za podlogu se koristi Dunja BA29 i Dunja MA.


VOĆNE SADNICE  KRUŠKA  - VILJAMOVKA

vocne-sadnice-kruska-viljamovkaVoćne sadnice kruške, sorte ” Viljamovka” je poreklom iz Engleske. Ima odličnu adaptivnost, rodnost i odličan kvalitetom ploda, smatra se nezamenjivom sortom. Savremenom tehnologijom skladištenja njena potrošnja se može produžiti i do 5 meseci. Koristi se kao stono voće, a isto tako i za sve vrste prerade, naročito za proizvodnju rakije. Bere se u drugoj polovini avgusta. Plod je srednje krupan do krupan s neravninama na površini, temeljne zelenkaste boje koja s vremenom prelazi u zlatnožutu s laganim crvenilom na osunčanoj strani, meso je vrlo sočno, topi se u ustima, specifične muškatne arome, jako izraženog ugodnog okusa. Za podlogu se koristi Dunja MA + kaludjerka, Dunja BA29 i divlja kruška.


VOĆNE SADNICE  KRUŠKA  - ABATE FETEL

rasadnik-vocnih-sadnica-kruska-abate-fetelVoćne sadnice kruške, sorte ”Abate Fetel” je poreklom iz Francuske. Spada među vrlo kvalitetne sorte. Plodove najviše donosi ( oko 80%) na kratkim rodnim izbojcima. Plodovi dozrevaju za berbu krajem septembra. Plod je veliki do srednje veliki, Pokorica je zeleno-žuta, u zrenju je slamasto - žuta. Meso je sočno, ukusno, osrednjeg kvaliteta. Kalemi se na posredniku rano prorodi i obilno rađa. Za podlogu se koristi DunjaMA, Dunja BA29 i divlja kruška .


VOĆNE SADNICE  KRUŠKA  - BOSKOVA BOČICA

sadnice-voca-kruska-boskova-bocicaVoćne sadnice kruške, sorte ”Boskova bočica” je poreklom iz Belgije. Bere se u prvoj polovini septembra. Pogodna je za rzličite sisteme gajenja. Rađa veoma dobro. Plod je krupan, oblika boce. Meso ploda je žućkasto, sočno, slatko i aromatično. Za podlogu se koristi DunjaMA i Dunja BA29.


VOĆNE SADNICE  KRUŠKA  - KALUDJERKA

vocne-sadnice-kruska-kaludjerkaVoćne sadnice kruške, sorte ”Kaludjerka” je poreklom iz Francuske. Plod je vrlo krupan. Bere se početkom oktobra. Meso ploda je polutopivo, sa dosta kamenih ćelija. Ukus je neskladan. Aroma je slabo izražena. Skladišna sposobnost je dobra, i do dva meseca se može čuvati u običnom skladištu. Za podlogu se koristi DunjaMA I Dunja BA29 .

 

Sorta Podloga Vreme zrenja
Junska lepotica dunjaMA; dunja BA29 krajem juna
Julska šarena dunjaMA; dunja BA29  sredinom jula
Košijeva rana  dunjaMA; dunja BA29 sredinom jula 
Butira dunjaMA; dunja BA29  krajem jula 
Karmen dunjaBA krajem jula 
Santa Marija  dunjaMA; dunja BA29 sredinom avgusta 
Lubeničarka  dunjaMA; dunja BA29 sredinom avgusta 
Crvena viljamovka  dunjaMA; dunja BA29 krajem avgusta 
Viljamovka  dunjaMA+kaludjerka; dunja BA29; divlja kruška krajem avgusta 
Abate fetel dunjaMA; dunja BA29; divlja kruška  polovinom septembra 
Boskova bočica dunjaMA; dunja BA29  krajem septembra 
Kaludjerka dunjaMA; dunja BA29  sredinom oktobra