Badem je drvenasta biljka sa belo-ružičastim cvetovima i koštuničavim plodovima. Postoje dve osnovne podvrste: gorki badem (koristi se u alternativnoj medicini) i slatki badem (koristi se za prehranu, posebno prilikom izrade kolača). Drvo je visoko oko 4 metra. Listovi su dugi i šiljasti. Cvetovi su ružičaste boje. Plod je duguljasta koštica s jednom, ređe dve semenke, prevučene smeđom kožom koja u toploj vodi omekša i lako se skida sa jezgra sastavljenog od dva uljasta, pljosnata i mesnata kotiledona. Bere se krajem leta, kad seme potpuno dozri. Badem je uglavnom stranooplodan, pa pri zasnivanju zasada treba posaditi 2-3 sorte približnog vremena cvetanja. Najviše gaji u primorskim i mediteranskim oblastima.


VOĆNE SADNICE  BADEMA  - TEKSAS

sadnice-badem-teksasVoćne sadnice badema, sorte ”Teksas” je poreklom iz Kalifornije. Cveta kasno, plod je krupan oko 4,3 g, duguljastog oblika, mekane ljuske, vrlo kvalitetnog jezgra. Dvostrukih jezgara je oko 35%. Počinje da zri u drugoj polovini avgusta.


VOĆNE SADNICE  BADEMA  - MARKONA

sadnice-badem-markonaVoćne sadnice badema, sorte ” Markona” rađaju i u našim krajevima, ali ne podnose niske temperature. Plod je elipsasto pljosnatog do okruglog oblika s jednom “semenkom”. Prosečna masa jezgra je 1,68g, a popunjenost (randman) je 39%. Nema dvostrukih jezgara.


Sorta Podloga Vreme zrenja
Teksas vinogradarska breskva; džanarika sredinom septembra 
Markona vinogradarska breskva; džanarika sredinom septembra