Šljiva je na ovim područjima jedna od najpoznatijih i najpopularnijih vrsta voća, spada u grupu koštunjavog voća. Šljiva vrlo rano cveta i osetljiva je na prolećne mrazeve, zato je veoma važano odabrati dobar teren za uzgoj. Preporučljivo je odabrati teren nagnut na južnu stranu zbog što duže osvetljenosti, smer redova sever-jug će takođe osigurati bolju osvetljenost, dok ravnice i udoline nisu pogodne za uzgoj šljive. Na brežuljcima je temperatura ujednačenija pa je manja mogućnost pojave mraza.
Potrebno je dobro pripremiti tlo usitniti i poravnati tlo. Sadnja se obavlja obavlja se u proleće ili jesen kada biljka miruje. Ukoliko je moguće, preporučljiva je jesenja sadnja. Poželjno je napraviti razmak između redova od 5 m, dok bi razmak od sadnice do sadnice trebao biti 4 m.
Posađenu sadnicu šljive u prve j tri godine je potrebno redovno obrađivati, međuredno ga tanjirati, a u redu okopavati.Za sve vrste šljiva se koristi podloga džanarika.
U našem rasadniku možete naži širok asortiman voćnih sadnica šljiva.


VOĆNE SADNICE ŠLJIVA - RUTGERŠTETER

vocne-sadnice-sljive-rutgersteter Voćne sadnice šljive, sorte “Rutgeršteter” su poreklom iz Nemačke. Jedna je od najranijih sorata plavih šljiva. Rađa krupne, okrugle plodove ljubičastoplave boje. Meso je žutozeleno, delomično se odvaja od sitne koštice, sočno je, srednje čvrsto, aromatično i osvežavajućeg ukusa.
Dozrevanje je krajem juna.


VOĆNE SADNICE ŠLJIVA - ČAČANSKA RANA

sadnice-voca-sljiva-cacanska-rana Voćne sadnice šljive, sorte “Čačanska rana” stvorene su u Institutu za voćarstvo u Čačku. Sazreva krajem prve i početkom druge polovine jula. Plod je srednje krupan, jajast, ljubičastoplav. Meso je žuto, čvrsto, sočno, slatko, vrlo ukusno. Osetljiva je prema kasnoprolecnim mrazevima. Koštica je krupna koja se lako odvaja od mesa . Dobro podnosi transport.Čačanska rana je rana i rodna šljiva, krupnih i kvalitetnih plodova. Na tržištu postiže relativno visoku cenu.


VOĆNE SADNICE ŠLJIVA - KALIFORNIJSKA PLAVA

vocne-sadnice-kalifornijska-plava Voćne sadnice šljive, sorte “Kalifornijska plava” je poreklom iz SAD. Sazreva sredinom jula.. Delimično je samooplodna. Srazmerno rano prorodi, a zatim dobro rađa. Plod je krupan, loptast, ljubičastoplav. Drvo je srednje bujno, otporno, cveta srednje rano. Rano prorodi i redovno rađa. Otporna je na plemenjaču, rđu, tolerantna je na šarku šljive.


VOĆNE SADNICE ŠLJIVA - TIMOČANKA

rasadnik-vocnih-sadnica-sljiva-timocanka Voćne sadnice šljive, sorte “Timočanka” je nastala na Institutu za voćarstvo u Čačku.Sazreva sredinom avgusta. Dobijena je ukrštanjem sorti Stenlej i Kalifornijska plava 1964. godine.


VOĆNE SADNICE ŠLJIVA - ČAČANSKA NAJBOLJA

vocne-sadnice-sljiva-cacanska-najbolja Voćne sadnice šljive, sorte “Čačanska najbolja” je nastala na Institutu za voćarstvo u Čačku. Sazreva sredinom avgusta. Cveta srednje rano. Dobro je oprašuju čačanska rana, čačanska lepotica i stenli. Rađa dobro. Plod je krupan, jajast, tamnoplave boje. Meso je zelenkastožuto, čvrsto, dosta sočno, ukusno.


VOĆNE SADNICE ŠLJIVA - ČAČANSKA LEPOTICA

vocni-rasadnik-sljiva-cacanska-lepotica Voćne sadnice šljive, sorte “Čačanska lepotica” je nastala na Institutu za voćarstvo u Čačku. Rano prorodi i rađa redovno i obilno u svim uslovima. Sazreva krajem jula meseca. Plod je srednje krupan, okruglastog oblika i vrlo privlačnog izgleda. Vrlo kvalitetna sorta šljive, čiji plodovi su prvenstveno namenjena stonoj potrošnji. Od plodova se, ako dobro sazru, može dobiti veoma kvalitetna rakija. Osetljiva je na plamenjaču i rđu. Tolerantna je na šarku šljive što se smatra njenim posebnim kvalitetom.


VOĆNE SADNICE ŠLJIVA - ČAČANSKA RODNA

vocne-sadnice-sljiva-cacanska-rodna Voćne sadnice šljive, sorte “Čačanska rodna” je poreklom iz Srbije. Zbog velikog potencijala rodnosti obavezna je jaka rezidba. Cveta srednje rano, istovremeno sa sortama Čačanska rana i Čačanska lepotica. Samooplodna je sorta. Sorta je izuzetno rodnog potencijala. Plod je sitan do srednje krupan, jajolikog je oblika. Kožica ploda je tanka, čvrsta, plava, meso ploda je čvrsto, žute boje, vrlo sočno, slatkokiselog ukusa i aromatično. Koštica je sitna i odvaja se od mesa. Dozreva krajem avgusta i početkom septembra. Plodovi dobro podnose transport. Dosta je otporna na prolećne mrazeve.


VOĆNE SADNICE ŠLJIVA - STENLEJ

sadnice-voca-sljiva-stenlej Voćne sadnice šljive, sorte “Stenlej” je poreklom iz SAD. Zahteva redovnu i oštru rezidbu. Sazreva krajem avgusta. Plod je krupan, sladunjavog ukusa i osrednjeg kvaliteta. Dobro podnosi transport. Plodovi mogu se koristiti za potrošnju u svežem stanju, smrzavanje sušenje i preradu u rakiju i druge proizvode.


Sorta Podloga Vreme zrenja
Rutgeršter džanarika krajem juna
Čačanska rana džanarika početkom jula
Kalifornijska plava džanarika sredinom jula
Timočanka džanarika sredinom avgusta
Čačanska najbolja džanarika sredinom avgusta
Čačanska lepotica džanarika sredinom avgusta
Čačanska rodna džanarika krajem avgusta
Stenlej džanarika početkom septembra
Prezident džanarika krajem septembra