Voćne sadnice breskve su listopadne drvenaste koštičave voćke toplijih krajeva. Može da se gaji svuda gde uspeva vinova loza.Breskva je osetljiva na nedostatak mikroelemenata u zemljištu, a pogotovo na nedostatak gvožđa na koji reaguje pojavom hloroze (žutilo i odumiranje lišća), što je prisutan problem u mnogim breskvicima. Prorode rano, obilno rađaju tako da već u trećoj godini sadnice voća pokrivaju troškove proizvodnje i počinje donositi dobit. Sadnice voća u zavisnosti od uslova gajenja, nege, osetljivosti sorte breskva u proseku živi oko 13, a ponekad i 20 godina. Za podlogu se koristi vinogradarska breskva. U našim krajevima breskva se može jesti od početka juna pa do kraja septembra. U nekim krajevima je poznata pod nazivom persijska šljiva. Postoji preko 2.000 vrsta breskve nastalih ukrštanjem, obično je okruglastog oblika, obrasla dlačicama, crvenkastožute boje, ali sve vrste sadrže dosta vode (80 do 90%) i mnogo korisnih supstanci, a niskokalorične su. Jedna od poznatih sorti breskve je nektarina.


VOĆNE SADNICE  BRESKVA  - SPRING TAJM

vocne-sadnice-breskva-springtajmVoćne sadnice breskve, sorte”Spring tajm” je poreklom iz Kanade.Sazreva veoma rano. Daje srednje obilan plod, meso je belo, meko, dobre arome I zadovoljavajućeg kvaliteta. Koštica se ne odvaja od mesa. Vreme zrenja krajem juna.


VOĆNE SADNICE  BRESKVA  - SPRING GOLD

vocne-sadnice-breskve-spring-goldVoćne sadnice breskve, sorte”Spring gold”poreklom je iz SAD. Plod je sitan do srednje krupn ,okruglog oblika i sa ponekada naglašenom bradavicom. Pokožica je žuta, prekrivena jakim crvenilom, meso je žuto, čvrsto I sočno. Dospeva u drugoj polovini juna. Drvo je bujno i zahteva proređivanje ploda. Daje srednje do visoke prinose. Koštica se ne odvaja od mesa.. Ovo je jedna od boljih sorti u odnosu na ostale rane sorte. Dobro podnosi transport. Još uvek je prisutna u komercijalnoj proizvodnji.


VOĆNE SADNICE  BRESKVA  - SPRING KREST

sadnice-voca-breskve-springkrestVoćne sadnice breskve, sorte”Spring krest”poreklom je iz SAD. Stablo je bujno, samooplodna je, veoma otporna na niske temperature. Visoke je produktivnosti, okruglog simetričnog oblika, prosečna težina ploda je 120g. Meso ploda je žute boje, srednje čvrsto, dobrog kvalitete, koštica se potpuno ili delimično odvaja u punoj zrelosti, dobro podnosi transport. Vreme zrenja druga polovina juna.


VOĆNE SADNICE  BRESKVA  - KARDINAL

sadnice-voca-breskva-kardinalVoćne sadnice breskve, sorte”Spring krest”poreklom je iz SAD. Sazreva početkom avgusta. Plod je srednje krupan do krupan, pokožica je žućkasta, obojena crvenom bojom u vidu sitnih i isprekidanih pruga po celom plodu. Meso žuto protkano slabim crvenim vlaknima, sočno, finog ukusa. Koštica se delimično odvaja od mesa.


VOĆNE SADNICE  BRESKVA  - DIKSIRED

vocne-sadnice-breskve-diksiredVoćne sadnice breskve, sorte”Diksired”poreklom je iz SAD. Vreme zrenja je krajem prve polovine jula meseca. Plod je srednje krupan, loptastog oblika, osnovna boja je narandžasta sa crvenilom koje prekriva skoro ceo plod, meso je žuto, čvrsto, kvalitetno, prijatnog ukusa. Odlična je transport. Iako je ovo stara sorta, svojim osobinama zaslužuje da se i dalje komercijalno gaji.


VOĆNE SADNICE  BRESKVA  - RED HEVEN

vocne-sadnice-breskve-redhevenVoćne sadnice breskve, sorte”Red heven”poreklom je iz SAD. Plod srednje krupan do krupan, loptast, vrlo čvrst, narandžasto žute boje, prekrivena crvenilom na više od 50% površine. Meso je žuto, čvrsto, sočno, crveno kraj koštice. Koštica se odvaja od mesa kad sazri. Vreme zrenja je početkom avgusta.


VOĆNE SADNICE  BRESKVA  - MAJA

rasadnik-vocnih sadnica-breskva-majaVoćne sadnice breskve, sorte”Maja”poreklom je iz Srbije .Plodovi su krupni (190g), okruglog oblika. Boja pokožice je žuta prekrivena do dve trećine površine lepom zagasitom crvenom bojom Meso je žuto, vrlo kvalitetno i prijatnog ukusa, lako se odvaja od koštice. Odlična za upotrebu u svežem stanju i pogodna za preradu. Vreme zrenja sredinom avgusta.


VOĆNE SADNICE  BRESKVA  - KREST HEVEN

rasadnik-vocnih-sadnica-breskve-krest-hevenVoćne sadnice breskve, sorte”Krest heven”poreklom je iz SAD. Najbolje uspeva kada se sadi u kombinaciji sa drugim sortama. Plod je okruglog oblika, krupan, čvrst, atraktivnog izgleda. Koštica se odvaja od mesa. Meso je crvene boje oko koštice. Pokožica je žuta,srednje maljavosti a sa sunčane strane prekrivena intenzivnim crvenilom, Uopšte, ovo je sorta sa plodovima dobrog ukusa i kvaliteta. Srednje je otporna na bakterioznu pegavost lista. Vreme zrenja početkom septembra.


VOĆNE SADNICE  BRESKVA  - HALEOVA POZNA

sadnice-voca-breskva-haleova-poznaVoćne sadnice breskve, sorte”Haleova pozna”poreklom je iz SAD. Dozreva krajem avgusta, početakom septembra. Plod krupan (150-250g) okruglast, desertnog kvaliteta. Osetljiva na mrazeve, kovrdžavost lišća, moniliju. Potreban je oprašivač. Umerene je bujnosti, ali redovno i obilno rađa. Cveta kasno. Meso je žuto, čvrsto, sočno i prijatnog ukusa. pokožica je crvenkasta.

 

Sorta Podloga Vreme zrenja
Springtajm vinogradarska breskva počektom jula 
Springold vinogradarska breskva počektom jula
Kardinal vinogradarska breskva počektom jula
Springkrest vinogradarska breskva sredinom jula 
Diksired vinogradarska breskva sredinom jula 
Redheven vinogradarska breskva početkom avgusta 
Maja vinogradarska breskva sredinom avgusta 
Krestheven vinogradarska breskva početak septembra
Haleova pozna vinogradarska breskva početak septembra